De samenwerking met Centraal Q en met name Victor van der Hoeve heeft bij DSM Powder Coating Resins een nieuwe grondhouding gebracht, een ware Re-Invention.

DSM Powder Coating Resins is een succesvol onderdeel van DSM, the Life Science en Material Science Company. Al jaren doen wij mee in de top van Powder Coating Resins spelers, toeleveranciers van de Powder Coating Industrie. Onze positie was voornamelijk gebaseerd op onze sterke naam en jarenlange ervaring in de industrie. Ik ben begonnen als Business Director voor de region Europe/Middle East/India/Africa & South America.  Naar mijn gevoel acteerden wij te veel als established bedrijf en was de echte entrepreneurial spirit wat op de achtergrond geraakt, een euvel waar veel grote bedrijven last van hebben.

Met de mondiale krediet crisis als achtergrond, was ik overtuigd dat we onze grondhouding moesten veranderen en weer terug moesten naar het hongerige jagersgedrag van een jong bedrijf. Via een goede vriend van mij ben ik op het spoor gekomen van Centraal Q en heb ik samen met onze HR afdeling kennisgemaakt met Victor van der Hoeve. Dit bedrijf zou een specialist zijn in het begeleiden van veranderingsprocessen in organisaties. Vanaf het begin voelden we de energie van Victor en waren we enorm onder de indruk van Victors filosofie, dus besloten we het traject te starten

Aanvankelijk hoopte ik dat er een toverstokje zou zijn of een mooi trucje waarmee we in 1 keer zouden veranderen in een klantengedreven organisatie waarbij alle medewerkers vooral vanuit zichzelf redeneren en zoveel mogelijk verantwoordelijkheid nemen. Niets van dit alles. Na een aantal dagen 1 op 1 met Victor, waarbij hij mij dwong antwoorden te geven op: Wat is je visie?, waar wil je heen?, wat voor gedrag wil je zien?, en wat niet?, wat betekent dat concreet? kwamen we tot een wenkend perspectief. Dit zou onze medewerkers moeten uitnodigen tot meer ondernemerschap, meer verantwoordelijkheid nemen, en meer inspiratie.
 
Vervolgens begonnen we met de trainingen voor de medewerkers, het presenteren van de visie, het uitleggen van het wenkend persectief, collega’s in hun eigen kracht zetten. Dit vond ik enorm spannend, was het wel wat, zou ik wel genoeg buy-in krijgen? Deze dagen sloegen in als een bom en waren het begin van een mooie reis. Niet dat dat altijd makkelijk ging of gaat, nog vaak genoeg vervallen we in oud gedrag. Ook voor mij betekende het een verandering in stijl, meer vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. 

Een klein jaar later zijn we de onbetwiste marktleider geworden, zijn we een crisis goed doorgekomen en hebben we een team dat zelfbewust en gretig is. Er is een duidelijke vertaling van de visie en bedrijfsdoelstelling naar persoonlijke targets, waarbij er een groot gevoel van eigen verantwoordelijkheid is. 

Een ieder in soortgelijke situaties kan ik een Re-invention bij Centraal Q van harte aanbevelen.
Victor bedankt!

 

Bert Bakker

DSM Powder Coating Resins
Business Director Europe/Middle East/India/Africa & South America

Re-invention