•  

     " U bent van harte welkom! "

Rob Schuur - Noorderpoort

Rob Schuur

Ervaringen met de Re-Invention van Centraal Q bij het Noorderpoortcollege:

Het Noorderpoort is een regionaal opleidingen centrum (ROC) dat ruim 250 opleidingen verzorgt in het MBO, Voortgezet Onderwijs en Educatie. Vooral in de provincie Groningen en Noord-Drenthe volgen 21.000 studenten onderwijs 40 gebouwen.

Het Noorderpoort is georganiseerd in 23 scholen met een eigen identiteit. Hierdoor is sprake van een menselijke maat in het onderwijs, een nauwe band met het regionale bedrijfsleven en goede verbindingen met het toeleverend en afnemend onderwijs.

In het Noorderpoort werken circa 1850 medewerkers.


Re-Invention vanuit bestuurdersperspectief

In de beginjaren van ons ROC, het Noorderpoort in Groningen, hebben we vooral onze organisatie gebouwd op basis van structuurdiscussies.

Veranderingen kwamen op gang door structuuraanpassingen. Maximale centralisatie van beleidsvoorbereiding, ondersteuning, innovatie, etc. waren daarvan het produkt.

Vervreemding tussen organisatie en medewerkers trad steeds meer op.

Medewerkers werden afwachtend en uitten steeds meer kritiek op de eigen organisatie, soms terecht, soms ook onterecht, daarbij aansluitend op hun eigen comfortzone. Energie lekte in een hoog tempo weg. De organisatie zat in een negatieve spiraal, er werd nauwelijks meer uit eigen kracht gewerkt.

Het werd tijd voor een rigoureuze ommezwaai, de Re-inventionmethodiek van Centraal Q. Een risicovol besluit, je stelt je als leiding immers kwetsbaar op. Maar ook een ontwikkelroute met een perspectief, een wenkend perspectief, namelijk dat je als bestuur medewerkers weer enthousiast voor de kar krijgt! En dat is ons gelukt, weliswaar met horten en stoten, maar wel weer in een beweging vooruit! Medewerkers beginnen weer te geloven in hun organisatie en vooral in hun eigen kracht!


Rob Schuur
Voorzitter College van Bestuur Noorderpoort

Neem contact op

  • Centraal Q BV
    Felix Timmermanslaan 20
    9721 WB Groningen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • +31 (0) 6 - 53673992

Uitnodiging

Wilt u uw specifieke situatie samen met Centraal Q onder de loep nemen?  In een persoonlijk gesprek overleggen we graag wat Centraal Q voor u en uw organisatie kan betekenen.

Referenties

We zijn er trots op dat we grote, middelgrote en kleinere organisaties tot onze trouwe klantenkring mogen rekenen. Lees meer over de ervaring van anderen..

Social media